6 onconventionele (maar erg effectieve) tips om jouw droomjob te bemachtigen

Je droomjob bemachtigen, dat doe je niet door altijd netjes in de pas te lopen. Soms mag je aanpak best wat atypisch zijn. Deze 6 tips helpen jou alvast op weg.

1. Wees kwetsbaar

Je hoeft heus niet superman(vrouw) te zijn. Je mag andere mensen gerust om advies vragen. Je mag mensen bij wie je aan de slag wilt ook gerust laten weten dat je het bedrijf in kwestie bewondert en er dolgraag zou willen werken. Je moet er zelfs niet mee wachten tot je effectief solliciteert. Ook op sociale media kan je bijvoorbeeld af en toe een bloemetje gooien richting je favoriete werkgever.

2. Volg niet altijd je passie

Niet zelden zijn mensen die gek zijn van hun werk dat niet altijd geweest. Hun passie is vaak doorheen de jaren gegroeid doordat ze gaandeweg beter werden in hun vak en zo meer controle kregen over hun vakkennis en loopbaan. Ze zijn dus niet per se een soort van bestaande passie gevolgd.

3. Maak je eigen job

Wacht niet om je droomjob te bemachtigen. Creëer ze gewoon zelf. Ga op zoek naar een bedrijf waar je aan de slag zou willen en bedenk wat je er zou willen doen. Solliciteer vervolgens op een spontane manier en leg uit wat je zoal in je hoofd hebt gehaald. De kans op succes is groot. Of deel je visie op Facebook, op LinkedIn in een vakgroep of op je blog. Doe het gewoon zonder onmiddellijk een reactie te verwachten. Je boodschap de wereld insturen, dat is de essentie.

4. Zoek niet achter de job die je nu wilt

Ben je een starter dan moet je er rekening mee houden dat je mogelijk niet onmiddellijk de meest glamoureuze job in de wacht zal slepen. Een mens moet ergens beginnen en geduld is op dat vlak een mooie deugd.

5. Begin aan de top en zo naar beneden

Waarom niet onmiddellijk de grote baas aanspreken om die job te bemachtigen? Misschien heeft hij net een goede dag en heb je de job. Ga je via de klassieke HR-weg dan beland je geheid in de stapel met sollicitaties. Moraal van het verhaal: soms moet een mens durven in het leven.

6. Solliciteer niet onmiddellijk voor een job wanneer je die vindt

Begin daarentegen eerst met wat onderzoek. Is het een (te) groot bedrijf? Denk je dat de bedrijfscultuur jou zal bevallen? Heb je er doorgroeimogelijkheden? Hoe lang ben je er iedere dag voor onderweg?

Pascal Dewulf