6 manieren om gefocust te blijven na vier uur ’s middags

Het gebeurt wel al eens dat na vieren ’s middags de (spreekwoordelijke) man met de hamer langskomt. Met deze tips voorkom je alvast die energiedip.

1. Schep even een luchtje

Even je neus buiten steken, doet wonderen. Onderzoek toont aan dat wanneer je dat doet in de buurt van, jawel, bomen, het effect enkel nog wordt versterkt.

2. Muziek verzacht de zeden

Uit heel wat studies blijkt dat achtergrondmuziek op de werkplek je productiviteit verhoogt. Belangrijk is echter wel dat het jouw smaak is van muziek. Je hoofdtelefoon op dan maar om naar je favoriete deuntjes te luisteren? Klassieke muziek zou het meest gunstige effect hebben, heavy metal minder.

3. Mediteer even

Je yogamatje mee naar het werk nemen, is misschien wat te veel van het goede, maar bijvoorbeeld snel wat ademhalingsoefeningen doen op je werkplek kan je zonder dat het bij je collega’s zal opvallen. Adem goed in, wacht even en blaas dan weer zachtjes uit. Herhaal dit een paar keer. Je zal je gelijk een stuk alerter en relaxer voelen.

4. Lees iets werkgerelateerd

Ben je op het werk bijvoorbeeld bepaalde aspecten van de workflow aan het verbeteren? Lees dan tussendoor even iets online over hoe je dat op een zo goed mogelijke manier kan doen. Het geeft inspiratie en helpt je geheid om nog meer uit je opdracht te halen.

5. Maak even tijd voor wat gemakkelijkere dingen

Wil je tijdens de werkdag even gas terugnemen, maar toch nog wat werk verzetten? Concentreer je dan op makkelijkere taken. Zo blijf je productief en kan je toch wat uitblazen. Beantwoord bijvoorbeeld je e-mails of vervolledig je timesheet met je tijdsbestedingen.

6. Vermijd om koolhydraatrijk voedsel te eten

Snel wat boterhammen of een pastasalade verorberen, zal je anderhalf uurtje na je maaltijd doorgaans futlozer maken. Voel je op dat moment die dip, eet dan een stuk fruit, maar dan weer geen banaan. Wel bijvoorbeeld een (sinaas)appel.

Pascal Dewulf