6 gouden tips om onbeschofte collega's op het juiste pad te brengen

Gepost op 26/05/2019

Je collega durft al eens onbeschoft uit de hoek te komen. Hoe kan je dergelijk gedrag best aanpakken?

1. Beantwoord onbeschoftheid niet met onbeschoftheid

Spiegelgedrag zorgt er al eens voor dat wanneer iemand je grof bejegent, je de neiging hebt om die grofheid op dezelfde manier te beantwoorden. Grofheid is dan ook even besmettelijk dan een verkoudheid. (figuurlijk dan) Om je staande te houden, moet je je wapenen. Wees altijd mentaal voorbereid dat er vroeg of laat iemand iets ongepasts in jouw richting zal afvuren. Dat maakt je weerbaarder wanneer het zover is. Laat je wijzere, rustigere en grootsere zelf de overhand halen op de laaghartige mentaliteit van onbeschofte individuen. Je aanzien op kantoor zal er zeker op vooruitgaan.

 

2. Blijf in je waardigheid

Het is niet omdat anderen zich ongeciviliseerd gedragen dat jij niet je waardigheid kan behouden. Blijf in je eigen evenwicht. Jij bent jij. Wat men ook naar je hoofd slingert: blijf overeind, recht je schouders en blijf trots. Onbeschoftheid wordt pas onbeschoftheid wanneer jij het ook effectief zal toelaten in je leven. Communicatie vereist twee personen: een zender en een ontvanger. Wanneer jij niet ontvangt, is er dus geen communicatie.

 

3. Focus je op leuke collega's

Dat is zowat de beste remedie die je je kan inbeelden op kantoor. We hebben vaak de neiging om ons te concentreren op iets dat minder goed is. Draai de knop in je hoofd om en ga voor positiviteit en blijheid. Laat je omringen door die collega's die een positieve insteek hebben en je ondersteunen. En zeg nu zelf: hoeveel bullebakken telt jouw kantoor eigenlijk? Dat is een absolute minderheid. Onbelangrijk om je daarmee bezig te houden.

 

4. Glimlach

Niets erger voor een onbeschofte bullebak dan iemand die hem in het gezicht kijkt en breed glimlacht. De onbeschofterik krijgt immers niet de reactie die hij of zij had verwacht. In de plaats van een collega die zich slecht voelt en een hoopje ellende is, staat daar plots iemand met een glimlach op het gezicht.

 

5. Feliciteer jezelf regelmatig

Wanneer jij het niet doet, wie dan wel? Ontwikkel je eigen gevoel van succes. Zo moet je niet van anderen afhangen voor schouderklopjes en heb je al helemaal lak aan hun onbeschofte gedrag. Creëer je eigen carrièrepad en visie. Probeer werkgewijs zoveel mogelijk externe factoren voor je persoonlijke gevoel van professionele geluk uit te schakelen. Hoe bouw je je eigen gevoel van succes op? Breng structuur in je leven, heb een duidelijke visie op de dingen en verwezenlijk wat je in gedachten hebt. Wacht niet tot anderen die beslissingen voor jou gaan treffen.


6. Wijs een onbeschofte collega altijd terecht

Je waardigheid verplicht jou om onbeschofte collega's onmiddellijk terecht te wijzen. Doe dat op een factuele manier, niet op een gevoelsmatige manier. Laat niemand toe je trots te krenken, dat recht hebben ze nooit. En je collega's al helemaal niet. Zij blijven ten slotte collega's. Wijs dus altijd die onbeschofte collega terecht en geef ook aan dat hij of zij die lijn geen tweede keer kan overschrijden.

Pascal Dewulf