6 dagelijkse rituelen die je focus en productiviteit maximaliseren

Gepost op 10/04/2019

Iedere dag het beste van je zelf geven, gefocust en productief: dat is niet altijd even makkelijk. Met deze tips kan je die focus en productiviteit alvast maximaliseren.

1. Vermijd afleiding

Afleiding is de grootste vijand van productiviteit. Hou rekening met zaken die afleiding stimuleren: geluid, verlichting, telefoon, de ligging van je werkplek,... Wanneer je alle dingen in kaart hebt gebracht die je afleiden, zoek dan uit of ze jou ook irriteren en/of beïnvloeden. Probeer al de elementen die aan één of twee van die criteria voldoen uit je werkdag te bannen.

 

2. Baken duidelijk je grenzen af

Media-tycoon Warren Buffett zei ooit dat echt succesvolle mensen zich onderscheiden van succesvolle mensen door 'nee' te zeggen tegen bijna alles. Zo drastisch moet het uiteraard niet, maar maak aan je baas en collega's toch duidelijk dat je niet altijd en overal beschikbaar bent. Spreek met hen concreet af wanneer je wel ter beschikking bent.

 

3. Vereenvoudig

Probeer de dingen zo eenvoudig als mogelijk te houden. Leef volgens jouw normen, waarden en doelen. Maak je leven en werk niet onnodig complex door jezelf te overladen met tal van dingen die je leven op de duur gaan beheersen. "Eenvoud is de ultieme verfijning" liet ook Leonardo Da Vinci zich ooit al ontvallen. Leef op je werkplek volgens die filosofie.

 

4. Pomodoro

Een klassieke time management techniek waarbij je dingen doet met korte pauzes. Maak een takenlijstje. Zet een timer op 25 minuten en begin aan de eerste taak op je takenlijstje. Van zodra die tijd voorbij is, pauzeer je vijf minuten. Vervolgens zet je de timer opnieuw op 25 minuten en ga je aan de slag met een volgende taak. Daarna opnieuw een pauze van 5 minuten. Die cyclus herhaal je vier keer. Na de vierde cyclus neem je een pauze van 15 tot 30 minuten en begin je opnieuw aan vier cycli van 25 minuten. De bindende tijdsfactor van deze techniek zorgt ervoor dat je geconcentreerder en productiever gaat werken.

 

5. Relax vaker

Een praatje maken, even een wandeling, een middagdutje in de wagen (langs de kant van de weg uiteraard), spontaan een half dagje verlof, ... Onderzoek wijst uit dat meer ontspanning en vakantie een boost geven aan productiviteit en werkprestaties.

 

6. Plan je  takenlijst

Cal Newport, auteur van Deep Work: regels voor gericht succes in een afgeleide wereld stelt dat door effectief te plannen het je ook helpt om de realiteit te zien van een werkdag/werkweek, en je daardoor beter kan inschatten hoe je je takenlijstje in de praktijk succesvol zal kunnen afwerken. Plannen is dus de boodschap.

Pascal Dewulf