5 valstrik-vragen tijdens een sollicitatiegesprek (en hoe je er gepast op antwoordt)

Tijdens elk sollicitatiegesprek worden er altijd wel van die nijdige vraagjes gesteld. Het zijn typische vragen waaraan je je niet echt verwacht, maar die de rekruteerder bewust gebruikt om je uit je tent te lokken. Voor deze 5 instinkers moet je alvast op je hoede zijn.

Waarom wil je hier werken?

Dit is het schoolvoorbeeld van een vraag waarop je heel wat verkeerde antwoorden kan geven. Ga je er werken om veel te verdienen? Fout antwoord. Misschien wil je er wel aan de slag omdat de sfeer met je huidige baas en collega’s grondig is verziekt? Foute boel. Het enige goede antwoord is dat je er actief wil bijdragen om meerwaarde voor het bedrijf te creëren op basis van je eigen talenten.

Ben je ook op andere plaatsen aan het solliciteren?

Met die vraag kan de rekruteerder alle kanten uit. Ofwel is hij echt in jou geïnteresseerd en wil hij jou kost wat kost aan boord halen. Evengoed kan hij echter polsen of het bedrijf in kwestie er ééntje is uit een lange lijst van bedrijven waar je aan het solliciteren bent. Zo kan hij inschatten of je motivatie om er aan de slag te gaan groot genoeg is.

Indien je morgen een fortuin zou erven, zou je dan ook nog bij ons aan de slag gaan?

Mogelijk zou je dan wel stoppen met werken, maar de rekruteerder wil vooral horen dat je passie je bankrekening overstijgt. Wanneer je hem diets maakt dat je je job te graag doet om er zomaar mee te stoppen, zelfs indien je suikertante je een fortuin zou achterlaten, dan scoor je.

Waarom ben jij beter dan de rest van de sollicitanten?

Dit is een vraag waarbij de rekruteerder doorgaans twee dingen wil te weten komen. Ken jij jezelf voldoende opdat je je meerwaarde duidelijk kan beschrijven? Maar ook: ga je respectvol om met de andere kandidaten. Kan je jezelf met andere woorden in de kijker zetten zonder andere kandidaten neer te halen of in een slecht daglicht te stellen?

Indien je morgen een betere job zou vinden, zou je dan daarvoor gaan?

Met die vraag wil de rekruteerder vooral weten of je geen jobhopper bent. Dat zal hij uiteraard ook al een stuk uit je cv kunnen afleiden, maar zelfs wanneer daar niets van te bespeuren is, wil hij toch de continuïteit van het bedrijf veilig stellen. Belangrijk is dan ook dat je aangeeft dat je werksfeer, bedrijfscultuur, jobinhoud en leuke collega’s steevast op de eerste rij zet en dat je hoopt dat in het bedrijf in kwestie te vinden.

Pascal Dewulf