4 eenvoudige tips voor minder stress en meer creativiteit

Elke fysieke ervaring heeft ook invloed op wat we voelen en denken. Heb je schuurpapier in je handen, dan denk je dat je gesprekspartners van dat moment ruw en onbeleefd zijn. Met die wetenschap in het achterhoofd kan je anders aankijken tegen situaties en personen. En met enkele eenvoudige lichaamstrucjes is het mogelijk om minder stress te ervaren en creatiever te worden.

1. Een douche en een bad doen wonderen
Een rotdag gehad? Een verkwikkende douche of bad kunnen wonderen doen om ervoor te zorgen dat je jezelf snel weer beter voelt. Door je te wassen is het alsof je de psychische sporen van recente gebeurtenissen uitwist, zodat ze geen invloed meer hebben op je latere gedrag. Zo kan je de werkstress letterlijk van je afspoelen.

2. Blijf niet aan je bureau zitten
Als je een oplossing voor een probleem moet bedenken, is achter je bureau blijven zitten het slechtste wat je kunt doen. Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeker Sian Beilock in haar recente boek ‘How the body knows its mind‘. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen die zomaar een beetje rondlopen, meer creatieve oplossingen bedenken dan mensen die achter hun bureau zitten of een vaste route moeten afleggen. Zelfs even denken aan vrij rondlopen kan de creativiteit al verhogen.

3. Laat zonlicht binnen
Donkere gedachten verjagen, begint met het openzetten van gordijnen en ramen. Zonlicht stimuleert immers de aanmaak van vitamine D in het lichaam, maar zet er ons automatisch ook toe aan om het leven wat vrolijker te bekijken. Ons brein koppelt wit automatisch aan begrippen als ‘licht‘ en ‘stralend‘, en dat maakt blije gevoelens wakker. Zwart wordt door ons brein in verband gebracht met begrippen als ‘donker‘ en ‘zwaar‘, en die stemmen ons somber.

4. Zie elk probleem als een medaille met twee kanten
Aangezien we van ongeveer alles zeggen dat het goede van een medaille ook een keerzijde heeft, kunnen we de zaak ook omdraaien. Met andere woorden: als er problemen zijn, hebben ze ongetwijfeld ook ergens een positieve kant. Of zoals Johan Cruijff al zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel.” Toegegeven, het zijn vrij eenvoudige regeltjes en ze lijken vaak op het intrappen van een open deur. Maar praat met iedereen die in de problemen heeft gezeten en die er ook is uitgeraakt, en iedereen zal bevestigen dat die eenvoudige gedachten enorm veel kunnen helpen.

Geert Degrande