4 dingen die je kan doen om een ochtendmens te worden

Ben je iemand die echt een paar uur en een litertje koffie nodig heeft eer je het gevoel hebt klaar te zijn voor een nieuwe dag? Of kan je er elke dag meteen in vliegen? De Harvard Business Review wijst er in een recent artikel op dat mensen uit de tweede categorie niet alleen gelukkiger, maar ook productiever zijn en meer succes boeken in hun carrière. En het goede nieuws is: dankzij enkele eenvoudige gewoontes kan ook jij je bioritme veranderen, zodat je transformeert van een nachtraaf in een vroege vogel. We helpen je op weg met deze vier tips.

1. Denk ’s avonds al aan de volgende ochtend

Om een ochtendmens te worden, moet je uiteraard uitgeslapen zijn. Als je elke avond pas ver na middernacht onder de wol gaat, is de kans op een transformatie naar een ochtendmens natuurlijk klein. Maar dat betekent niet dat je echt met de kippen op stok moet. Je kan best ook ’s avonds nog werken, naar het theater gaan en je ontspannen, zelfs tot middernacht. Als je ’s avonds bijvoorbeeld al het ontbijt klaar zet, dan begin je aan de nieuwe dag zonder al te veel te moeten nadenken. Probeer ook elke avond een lijstje te maken met een drietal zaken die je de volgende dag echt gedaan wil krijgen. Zo maak je je geest vrij, slaap je beter en ontwaak je met een veel betere focus.

2. Sta geleidelijk aan wat vroeger op

Mensen die erin geslaagd zijn zichzelf om te turnen tot een ochtendmens vertellen allemaal enthousiast hoeveel ze gedaan krijgen in de uren voor de werkdag van andere mensen begint. Natuurlijk moet je niet proberen om meteen om vijf uur op te staan als je gewoon bent om elke dag tot zeven uur in bed te blijven. Maar het is wel een goed idee om de wekker gedurende een twintigtal dagen gewoon elke dag vijf minuutjes vroeger te laten aflopen. Je zal verbaasd zijn hoe gemakkelijk dat is. Op voorwaarde natuurlijk dat je echt de wilskracht kan opbrengen om het “snoozen” achterwege te laten.

3. Begin niet meteen te scrollen op je smartphone

Ook jij gebruikt wellicht je smartphone als wekker. Als die afloopt, is de kans groot dat je de neiging hebt om al meteen social media en mails te checken. Probeer echt met die gewoonte te breken, want als je nog een uur in bed blijft liggen met je telefoon in de hand, zullen je pogingen om uit te groeien tot een ochtendmens niet lukken.

4. Doe twintig minuutjes aan sport

Je dag beginnen met een kwartiertje of twintig minuutjes sport – in huis met yoga-oefeningen of sit-ups, of buitenshuis met een wandeling met stevige tred of een korte jogging – doet wonderen om meteen alles van de nacht af te schudden.

Geert Degrande