3 zaken die je moet weten over het nieuwe ‘groeipakket’

Gepost op 19/12/2018

Vanaf 1 januari 2019 gaat er in Vlaanderen een nieuw systeem van kinderbijslag in. Dit wordt het groeipakket genoemd. Wat verandert er precies? Geldt dit ook voor jouw kinderen?

Als werknemer heb je recht op kinderbijslag voor je kinderen. Maar wat verandert er in Vlaanderen vanaf 1 januari 2019?

 

Voor welke kinderen?

Het nieuwe groeipakket geldt voor kinderen die geboren worden op 1 januari 2019 of later en die ook gedomicilieerd zijn in Vlaanderen. Het nieuwe systeem wordt onmiddellijk op hen van toepassing.

Heb je nu al kinderen, dan verandert er daarvoor heel wat minder. Deze kinderen blijven ook na 1 januari dezelfde basisbedragen ontvangen als voordien. Ze kunnen wel onmiddellijk en integraal genieten van de vernieuwde toeslagen, zoals de schoolbonus, de kinderopvangtoeslag en de kleuter- en schooltoeslag als ze aan de voorwaarden daarvoor voldoen. Heb je zowel kinderen geboren vóór als na 1 januari 2019 dan val je onder twee systemen.

 

Waarop heb je allemaal recht?

Onder het groeipakket krijg je vooreerst een startbedrag bij de geboorte of adoptie van een kind. Hierbij gaat het om een eenmalig bedrag van 1.122 euro. Daarnaast ontvang je een maandelijks basisbedrag. Dit is voor alle kinderen hetzelfde. Een eerste kind krijgt voortaan dus evenveel als een tweede of derde kind. Meer bepaald gaat het om 163,20 euro per kind en per maand. Je ontvangt verder ook een schoolbonus. Die krijg je jaarlijks in augustus. Afhankelijk van de leeftijd van je kind bedraagt die tussen 20,40 en 61,20 euro.

 

Soms nog extra bedragen

Voor sommige kinderen komen hier nog bedragen bovenop. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan wezen of halve wezen, pleegkinderen en kinderen met een bijzondere zorgnood. Ook is er een sociale toeslag voor gezinnen met een beperkter inkomen. Maak je gebruik van kinderopvang dan kan er ook daarvoor eventueel een toeslag worden gegeven. Verder kan er bijvoorbeeld ook nog sprake zijn van een kleutertoeslag en schooltoeslag.

Meer info over het groeipakket vind je terug op de website www.groeipakket.be

Jan Roodhooft, advocaat