10 redenen waarom je een job dicht bij huis moet kiezen

Vlaanderen en files? De staart van de ochtendspits vloeit nu al over in de kop van de avondspits. Hoog tijd om een job dichter bij huis te kiezen! Wij van Streekpersoneel.be geven je tien redenen waarom je gelukkiger wordt van een job in je eigen regio.

Ook al lijkt een regiojob soms minder interessant dan een carrièrebaan in de hoofdstad, het zorgt er wel voor dat je jezelf meer buiten de werkuren kan ontplooien (reden 1). Je houdt extra tijd over voor ontspanning, voor gezond en lekker koken, voor een avondcursus schilderen, noem maar op. En vooral: je kan meer tijd investeren in je kinderen, partner en vrienden (reden 2). Van wat hebben mensen het meest spijt op hun sterfbed? Niet dat ze te weinig gewerkt zouden hebben, wel dat ze te weinig oog hebben gehad voor hun naasten. Volgens bepaalde studies zouden lange reistijden de kans op echtscheidingen met 40% vergroten.

Gezondheid

Pendelen is niet alleen slecht voor je liefdesleven, maar ook voor je gezondheid. Mensen die grote afstanden naar hun werk afleggen, hebben doorgaans een hogere bloeddruk, meer rugpijn en lopen een hoger risico op depressies, aldus Time Magazine. Het leidt ook tot een tekort aan lichaamsbeweging. Bevindt jouw voordeur zich op minder dan 10 kilometer van je bureaustoel? Beschouw jezelf dan als een grote gelukzak, want jij kan makkelijk met de fiets naar het werk! Da’s geen corvee, maar een cadeau. Je ademt elke dag frisse lucht in (reden 3) en je hoeft ’s avonds niet meer naar de fitness (reden 4). Naast die ongelooflijke boost voor je fysieke conditie, heb je ook een positieve impact op het milieu (reden 5). Zelfs wanneer er een paar lastige heuvels in het parcours zitten, hoef je niet te wanhopen: investeer gewoon in een elektrische fiets. Lekker makkelijk, en het begin van een hipper imago (reden 6). Of dacht je echt dat de auto vandaag nog een statussymbool is? Door meer te sporten zal je ook beter slapen, wat een positief effect heeft op je productiviteit en dus ook je werkplezier (reden 7 en 8).

Vitamine D

Pendelen is duur, zélfs als je een bedrijfswagen of betaald treinabonnement hebt. Want wat zie je vaak bij pendelaars? ’s Middags kopen ze veel sneller een duur broodje of slaatje, omdat ze na de werkuren geen tijd hebben om naar de supermarkt te gaan en hun grote inkopen goed te organiseren. Door dichter bij het werk te wonen, win je dus geld terug (reden 9). Bovendien krijg je meer vitamine D binnen, omdat je langer van het zonlicht geniet (reden 10). Je hoeft niet voor dag en dauw te vertrekken en ’s avonds na het donker thuis te komen.

Eerlijk is eerlijk, er zijn uiteraard redenen waarom je elke dag bereid bent om lang te pendelen. Bijvoorbeeld omdat je in een interessant bedrijf werkt, waar de lonen hoog zijn en de collega’s fijn. Ook dat is heel veel waard. Maar waarom zou je in jouw eigen streek ook niet zo’n bedrijf kunnen vinden? De wereld stopt niet bij jouw eigen werkgever. Breek uit je gouden kooi en vlieg uit! Wel niet te ver, natuurlijk…

Gerlinde De Bruycker